13
Eki
2010
0

Cafe Açmak İstiyorum! Nasıl Kendi Cafe mi Açarım?

Çoğumuzun hayallerinde ileride bir cafe veya restoran kurmak vardır. Benimde hayallerim farklı değil. Peki ama nasıl? Ne yapmalıyım kendi cafe mi açmak için? İşte asıl soru bu. Bu yazıda bir cafe açmak ve başarılı olabilmek için yapılması gerekenleri bulacaksınız. Elbette başarı önceden belirlenemez ancak hata yapmamak için önceden çalışmak gerekir işte bir cafe’nin yada daha spesifik olsun bir coffee shop açmanız için izleminiz gereken yollar.

Ana Ürününüz Kahveyi Tanıyın :

Bir cafe açmayı planlıyorsanız satacağınız ana kalemde kahve olacaktır. Kahveyi sıcak yada soğuk, çikolatalı yada sade birçok farklı şekilde sunabilirsiniz. Ancak önce kahve nedir bunu araştırın. Kahve çekirdeği yapacağınız işin kalitesini belirleyen en önemli kalem olacaktır. Arabica, Robusta, Liberica vs… bunlar en çok karşınıza çıkacak piyasadaki hakim türlerdendir. Evde bile olsa bu çekirdekleri farklı markalardan alın için, tanıyın. Kendiniz çekin ve önceden çekilmiş için bu çalışma damağınız güçlendirecektir ve sizi iyi bir kahve içicisi yapmanın ötesine götürecektir.

Kurslara Katılın! Eğitim Her Zaman Şart

Kahveyi tanımak ve hızla bir çok şey öğrenmenin yolu kurslara katılmanızdır. Ülkemizde özellikle yabancı markaların kursları oluyor. Para kıyıp gitmeye değer kurslar oluyor bunlar. Sizin diğer kursiyerlerden bile öğreneceğiniz bir çok faydalı bilgi olduğunu göreceksiniz ve yeni şeyler öğreneceğinizi garanti ederim. Bugün ben bilidiğim konuların kurslarına bile katılıyorum ve yeni şeyler öğreniyorum. Başka insanlarda sizin gibi çoşku dolu onların çoşkularından her zaman beslenmelisizin.

Belki barista olmayacaksınız ama gerekirse baristalık yapacak bilgiye sahip olmalısınız. İşe alırkende, yönetirkende buna ihtiyacınız olacak.

 

Cafe de Hangi Ekipmanlar Gerekir?

Espresso makinası ve kahve değirmeni, blender, pasta dolabı, türk kahve makinası, soslar, bardaklar ve tabaklar vs… Daha birçok şey gerekli olacaktır tabiiki ancak en önemlileri bunlar.

Espresso makinanız ve kahve değirmeni sizin orkestra şefiniz. Gittiğiniz cafeler de ne marka kullanılıyor sorun, tedarikçileri bulun konuşun. Unutmayın bu makinlar sizin her şeyiniz. Kahvenizin ne kadar kaliteli olursa olsun kreması, tadı makinenin kalitesinede bağlıdır. İyi kahve için iyi makine gerekir.

Blender soğuk içeceklerde hayati önem taşır. Blender diyip geçmemeniz gerek. Her nasıl aynı kesmiyor ve her mikser nasıl aynı karıştırmıyorsa blenderlarda böyledir. İyi blender buzu, içeceği ve diğer katı malzemeleri hızlı ve homojen karıştırır. Karışımınızın uzun süre homojen kalmasını sağlar. Çilekli bir karışım kötü bir blenderla 20 dakikada kolayca ayrışırken piyasada bazı markalar 45 dakikanın üstünde sürelerde aynı homojenliği garanti ediyor. Bu da sizin ürün kalitenizi belirliyor. Blender ile son bir not, her buz blender için uygun olmayabilir, bu konuyuda tedarikçilerinize sormanızda fayda vardır.

Pasta dolabı sizin vitrininiz dir. Türkiye’de Avrupaya oranla kahve yanında yiyecek tüketimi yüzdesi yüksek. Bunun başlıca sebebi avrupalı için kahve bir ihtiyaç, sabah bir yere gidip ayak üstü kahve içip güne başlamak bir alışkanlık. Bizde ise kahve tüketimi daha çok birileri ile buluşma esnasında, yada dışarıda oturma ihtiyacımızı karşılarken tercih ediliyor. Cafe açacaksanız bu gerçek sizin avatajınızdır, iyi bir vitrin daima iyi satar.

Bunun gibi diğer öğeleride değerlendirmelisiniz. Ekipman bilgisi her iş gibi gıda sektöründe de çok önemlidir. Bunları değerlendirmek ve gözlemlemek için dükkan açmanıza gerekte yok.

Cafe de Satılacak Yiyecekler

İçeceklerden sonra yiyecekler geliyor. Artık bir çok firma cafeler için çok çeşitli ürünler yapıyor. Elbette kendi ürününüzü kendiniz yapmak, pişirmek isteyebilirsiniz. Ancak bu konuya hakim değilseniz, çırak çıkarsınız. Dükkan yönetmek kendi başına bir konu, kahvenizi yapmak başka bir konu, birde tam bilmediğiniz kek, pasta, sandviç yapmak  girerse işin içine gerçekten karışık bir konu haline gelecektir. Bunun hesabını iyi yapmanızı tavsiye ederim. Satın almak üretmekten daha pahalı görünebilir ama çoğu zaman aslında daha ucuz olabiliyor. Attığınız taş ürküttüğünüz kurbaya değer mi iyi hesaplamanız gerekir.

Müşteriniz Kim Olacak

Ürünü öğrendiniz, ekipmanları tandınız peki ama nasıl satacaksınız. Kendinize sorun “Benim Müşterim Kim Olacak?”. Kadınlar, çocuklar, erkekler, çalışan insanlar kim? Bu gruplardan hangisi müşteriniz olacak analiz edin. Tabii ki de herkes gelebilecek ama ağarlıklı kim gelecek? Analiziniz doğrultusunda bu kişilere nasıl farklı hizmet ve ürünler verebilirsiniz? bunu sorun kendize.

Küçük bir kopya vereyim. Çocuklu ailelerde esas karar verici çocuktur. Sadece erkeklerin dışında kalan bütün gruplarda karar verici kadındır. Yani Kadın ve Çocuk büyük kitlelere hükmeder.

Kendinize Güvenin

Elbette bir çok faktör var iş hayatında. Ancak esas olan temel becerilerdir. Satacağınız malzemeyi biliyorsanız, ekipmanları tanıyorsanız, müşterinizi anlamaya çalışıyorsanız başarı çok uzakta olamaz. Sizinde bir cafe sahibi olmanız için bir engel kalmamış demektir.

0

You may also like

İki Büyük Kahve Zinciri ve 1 Laptop
Fiyatınız Mı Pahalı?
Şirketinizin Sosyal Sorumluluk Projesi Olsaydı
Hattı Müdafa Yoktur Sathı Müdafa Vardır!

12 Responses

  1. Özlem Demir

    merhabalar.. öncelikle bu yaziyi yayinlayan ve yazan arkadasima cok ama cok tesekkür ediyorum. Ben yurt disinda yasiyorum ve su anda muasebecilik ve ticaret&bilgisayar okulundan mezun oldum. Kücük yaslardan itibaren hayallerimde bir cafe acmak var ve bu neye mal olursa olsun acmak istiyorum. Okuduklarim benim kafamda sadece kisa ve öz olan planlarimla nerdeyse uyusuyor ama sormak istedigim seyler var: baslangic olarak böyle bir cafeyi donatip görselligini düzeltmek kurmak en fazla nekadara mal olur. Isletmeye baslamadan önce birikim olarak gereken miktar nekadar olmasi gerekir. Herhangi bi kisitlama varmi,misal yiyecek olarak veya ben cafeyi türkiyede isletmek istiyorum ama ürünleri (un, sekerlemeler,marzipan, kabartma tozu veya sekeri gibi malzemeler) yurt disindan almak yani türkiyeye getirtmek istiyorum bu mümkünmü ? veya yasakmidir? eyer bu sorularima bi cevap alabilirsem gercekten cok mutlu olurum.
    simdiden okudugunuz icin cok tesekkür ediyorum

    1. Hakan Kemal Köse

      Merhaba Özlem Hanim,
      Marzipan, un , seker kullanmak istediginize göre idealinizde Pasta-Cafe acma fikri var sanirim.. Ben Almanyada Cafe isi yapan biri olarak size söylemek istedigim bir kac konu var..
      – Yurtdisinda kücük-orta büyüklükte bir cafe acmanin maliyeti ,mekanin yerine , mekana yapilacak masrafa göre degisiklik arzetmekle beraber ortalama 50 bin Euro asgari kapital ile ise baslamaniz, ilerleyen sürecte de elde ettiginiz gelirleri isletmenin yatirimina yatirmaniz suretiyle bu orani 80 bin ila 150 bin euro civarina cikarmaniz gerekmektedir. Türkiye de bu fiyatlar pek farklilik göstermiyor.. Istanbul ankara izmir antalya gibi sehirlerde eli yüzü düzgün ve ileriye dönük, gelecegi olmasi planlanan bi yer acmak istiyosaniz bu miktarlar komik bile kalabiliyor..
      Malzemeleri alma, tedarikciler konusunda ise ürünleri yurtdisindan getirmeniz mümkün. Yurtdisi tedarikciler bu konuda size yardimci olacaklardir. Ama Spesifik bazi ürünlerin disinda , bir cok üretim hammadelerini Türkiyede ic pazardan tedarik etmeniz mümkün..
      Mesela Süttozu avrupada ucuz, Türkiyede pahali. Cünkü türkiyede süt ucuz, süttozuyla ugrasmiyorlar. Bunun yaninda Glucose, Dextrose gibi mallarin yan ürünlerini de Türkiyedeki büyük tedarikciler Avrupadan getiriyorlar..
      Saygilarimla,
      Hakan Kemal Köse

      1. Nevin

        Hakan Kemal Bey, yurtdisindan tedarik etme konusuna deginmissiniz. Ben de Ankara’da bir butikcafe acmayi planliyorum bu yuzden dikkatimi cekti.Bu bahettiginiz tedarikcilere nasil ulasabilirim, bu konuda bir bilginiz var mi?

  2. senel alici

    yapmayin gozumu korkutmayin 50.000 euro dan bahsediyorsunuz 50.000 yoksa cafe acilamazmi bende yurt disinda oturuyorum cafe acmak istiyorum bunun icin arastirma yapiyorum 50.000 den gozum korktu ama yinede bilgileriniz icin tesekkurler

  3. tan

    merhabalar ben karsta yasıyorum.kafeterya kurmak istiyorum 15 yıldır bu meslegi yapıyorum bukonuda egitim almak istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz sizden yanıt bekliyorum. telefonla size ulasabilirmiyim tel verebilirmisiniz.05348955224 bu benim no tesekkürler.

  4. Merhabalar. Coffee Shop tarzı bir yer açmayı düşünüyorum. Öncelikle böyle bir yerin başarılı olmasında ne gibi etmenler rol oynar onu danışmak istedim. Ayrıca mutfakta olabilecek ekipmanları seçerken nelere dikkat edilmeli? Cimbali gibi pahalı aletlerin dışında ekonomik ve işlevsel ne tür expresso makinelerini tavsiye edersiniz? teşekkürler

  5. Serhat bilgili

    Selamlar dunya markasi olan L ENTRECOTE DE PARİS et rest turkiyede 2008 yilinda nisantasi citys avm actim cok ii gitti malim avm in sorunlarindan dolayi herkez gibi kapatip kanyon avm actim cok iyi gitti fakat yurtdisi yerlesimim. Ciktigi dolayi baska markaya sattim su an gene ayni marka adinda acmak istiyorum yatirimciya ihtiyacim var ilgilenenlere daha detayli bilgi vericem tlf numaram 532 5078613 tesekkurler.

  6. sinan

    selamlar bende cafe açmmak istiyorum,fakat yeterli tecrübeye sahip değilim.
    cafe işletmek için bahsettiğiniz eğitimleri almak için başvurulacak yerler hakkında bilgi verirmisiniz.tşkler

  7. murat

    selam arkadşlar;
    Benim şirketim kafeteryalara sıcak çikolata, salep, milkshake, frappe, çekirdek kahve, hazır kahve vs. gibi toz içecekler üretiyor ve bende burda çalıştığım için türkiye de sayısız cafeteryalarla görüşmeler gittim. Aklımda orjininal bir kafeterya fikri var ama sermayem yok. Aklımda ki kafeterya için yer, hedef kitlem, ürün yelpazem,iç konsept vs. herşey hazır, ve bu işin içerisinde olduğum için çalışma şartlarını ve karşılaşılabilecek sorunları da önceden görüp önlem alabilecek deneyimdeyim. Fakat söylediğim gibi sermayem yok ortak şirket kurulup daha sonra da payıma düşen kısmıda geri ödemek koşuluyla ortak arıyorum. ilgilenen varsa bana 0533 357 53 13 numaralı telefondan ulaşırsa sevinirim.

Leave a Reply