29
Eyl
2010
0

Küçük İşletmelere Gönüllü Destek? Hep Beraber İleri

3-4 kişinin çalıştığı, patronunda kendi iş gücünü koyduğu birçok cafe, büfe, dondurmacı, kumpirci, mantıcı, tatlıcı, meyve sucu, köfteci vb…  işletmeler bulunmakta.

Yurt dışında chef&owner (şef ve sahip) restoranlar önemli sayıda bulunmakta. Ülkemizde de bu tip restoranların sayısının artması ve bu girişimlerin desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. Yurt dışında şeflerin kazandıkları gelirler bir zaman sonra kendi restoranlarını açmaya yetiyor ancak ülkemizde ekonomik kalkınma daha bu seviyede olmadığında sınırlı sayıda chef&owner restoran bulunmakta.

Chef&owner tarzı restoranları,sadece yatırım amaçlı açılan restoranlardan ayıran en büyük özellik,  mesleki aşk ile dolu insanların bu yola baş koyarak hayatlarının mücadelesine girmiş olmalarıdır. Yurt dışında şehirlerin en ünlü restoranları genelde chef&owner restornlardır. Restoran sektörünün ülkemizde de kendi değerlerini oluşturabilmesi bu mesleğe baş koyan insanların desteklenmesi ile gerçekleşebilir.

Ülkemizdeki bu küçük işletme sahiplerinin çoğu günlük işleri, ödemeler, personel sorunları ile sıkışmış kalmış durumdadır. Akıllarına gelen fikirleri yenilikleri uygulayacak zamanları veya kime uygulatabileceklerini araştıracak zamanları bile yoktur. Yeni bir şey yapmak isteyen ama nasıl başlayacağına karar veremeyende bir çok işletme gördüm. Neyi nerede yapabileceklerini biri söylese çok şey yapabilecek işletmelerde gördüm. Bazen basit bir poster bile basmak yada dükkanı azıcık daha toplamak çok zor olabiliyor…

Amacım bugün bu yola baş koymuş bütün küçük işletmelere gönüllü olarak elimden geldiği kadar yol gösterebilmek, sorularına cevap bulmak, yada akıllarındaki işleri halledebilecek adresleri göstermek.

Benim çalıştığım semtlerde iseniz sizlere uğrayabilirim. (Kadıköy, bağdat caddesi, bostancı, mecidiyeköy, bebek)

Yada bana sorularınız için cem@cempak.com.tr den ulaşabilirsiniz.

0

You may also like

İlk Defa Dondurma İmalathanesi Kurarken…
Gelecekte Dondurma Dükkanı Açmak İçin Bugün Yapmanız Gerekenler
Dondurma Dükkanında 1 Gün Nasıl Geçer?
Yarın Dondurma Dükkanı Açmak İsteseydik Yapılacak İlk 7 İş

26 Responses

  1. Ayten Karagöz

    Ben Ankara’da oturuyorum ve uzun süredir açmayı planladığım dondurmacı dükkanı ile ilgili araştırmalar yapmaktayım. Yiyen herkesin çok beğendiği ve kardeşimin üretimi olan dondurmaları Ankara’da Batıkent semtinde cafe ortamı tarzında değişik sunumlarla pazarlamayı hedefliyorum. Kurduğum anda işimin çok iyi ilerleyebileceğini düşünüyorum. (dükkanı tutabilirsem yeri mükemmel). Ancak bu iş için uygun kredi imkanları araştırıyorum. Özellikle hibe kredi veya uzun dönem ödemeli kredi alma şansım olabilir mi? Bu konuda yardıma ihtiyacım var , siz bu konuda yardımcı olabilir misiniz? İnşallah olursunuz , çünkü siteniz beni çok heyecanlandırdı….

    1. Cem Pak

      Hibe krediler hakkında bir araştırmam olmadı. Ancak tanıdığım bir üretici böyle krediler için KOSGEB ile görüştüğünü söylemişti. Dondurma dükkanı olmanın dışında, dondurma üreticisi de olacaksanız, KOSGEB’i araştırın. Orada uygun kredi destekleri olabilir.

  2. merhaba cem bey nette restaurantlarla ilgili dolaşırken yazılarınız okudum ve benimde küçük bir işletmem var istinyede..yazılarınızda okuduğum bir çok şeyi ben müşterilerime yapıyorum ama yinede istediğim ciroyu yakalayamıyorum bazen soruyorum kendime ben nerde hata yapıyorum diye birgün gelirseniz belki siz söylersiniz benim nerde hata yaptığımı.

    saygılar

  3. Mergen

    Sevgili Cem bey,

    Antalya Kemerde 1 yıllığına küçik bir butik otel kiraladım.
    Bu sektörde de hakimseniz Sizden faydalanmak isterim.

    Saygılar,

  4. memiş şen

    meraba cem bey topkapı tim iki sanayi sitesinde balık lokantam var icerde iyiyyim ama pakette sorunlarım var paket servisini nasıl artırabilirim hergün el ilanları dagıttırıyorum ama istedigim ciroları yakalayamıyorum ilgilenirseniz sevinirim teşekürler iyi günler

    1. Cem Pak

      Memiş bey,
      Balıkta paket servis yapmak, diğer çeşitlere göre daha da zordur. Balık etinin yapısından dolayı diğer etlere göre servisi de zordur. El ilanları dağıtmak ve kendinizi hatırlatmanız, dükkan içinde faydalı oluyordur. İletişimdeki mail adresime daha detaylı bilgi yollayabilirseniz, en çok satılan çeşitler, pakette giden çeşitler, fiyatlar ve kaç paket olduğu gibi o zaman sizide yanıltmadan bir faydam olabilir.

  5. halit

    merhaba cem bey
    ben ankara da cafe tarzi bir yer acmak istiyorumm acmak istedigim yer daha cok ogrenciler hitap eden bir yer ve tamamen son derece nezih ve ev yapimi urunlerr olacak bu konuda onerilerinizi bekliyorumm.

  6. merhaba cem bey ben yaklaşık 4 senedir turizm sektöründe çalışıyorum artık kendi işimi kurmanın zamanı geldiğini düşünüyorum ben manisalıyım manisa’nın gördes ilçesinden bizim orada olmayanı yapmak istiyorum yaklaşık 70-80 kişilik bir restoran açmak istiyorum kosgebin sitesini dolaştım sitede yiyecek içecek hizmetleri adına kredi verdikleri gördük siz bu işi bilen birisiniz sizce bana bunun sıfrdan maliyeti ne kadar olur açacağım yerin iş yapacağından eminim çünkü manisa da herkes beni destekliyor bizim orda halk dışarı yemek yemeye gidiyor yani sizin anlayacağınız büyük bi ihtiyaç bizim oraya böyle bir mekan lütfen yönerilerinizi bekliyorum şimdiden çok teşekkür ederim…

  7. Cem Pak

    Sizi beklediğini düşündüğünüz kitle eğer dükkanınızın masraflarını çıkarabiliyorsa, bu durumda beklemeyin derim. Daha önce çalışıyordunuz şimdi ise patron olacaksınız. 2’si gerçekten farklı şeylerdir. Söylediklerinizin ışığında şunu diyebilirim, mutfakta paslanmazı 2. el alın, buzdolabı hariç, sıcak tezgah bile 2. el olabilir. Maliyetlerinizi düşürün.

    Küçük yerlerde, sanayii bölgeleri gibi, kullanacağınız malzemeler aynı kalmalı, isterseniz buna standart olmak deyin. Baştan size uygun olan yağı, unu vs.. seçin ve müşteri şikayetleri olmuyorsa onları başka markalar ile ileride değiştirmeyin. Damakta midede zamanla belli yediği şeylere alışır, değişiklik olduğunda ise rahatsızlık duyar. Uzun vadade çok önemlidir bu, ama ilk günden de karar alınması gerekir Ali bey.

    1. Cem Pak

      Havadan bir sayı söylemem yanlış olur ama çok istediğiniz için hayali bir sayı verelim. Sonuçta 70-80 kişilik bir dükkanın zeminini yapmak yada zemin ve duvarların hazır olması bile en az 5-7bin TL maliyeti değiştirir. Kabaca şöyle diyelim, 15bin mutfak, 15bin salon. Toplam 30 bin desem ne kadar doğru olabilir…

      Önemli olan öngördüğünüz maliyet her ne olursa olsun, bunun + %15-20 değişebileceği ve değişeceği gerçeğidir. Ucu ucuna hesap yapmadığınız sürece sorun yok.

  8. gülşah türkkol

    merhaba cem bey ben çorlu tekirdağ da yaşıyorum kısaca konuya gireyim isterseniz bi makarna dükkanı açmak bunun yanında fastfood da sunmak istiyorm. Çeşitli soslarda tabakta oturarak yenebilecek tarzda ve burda böyle biryer yok ben işletme mezunuyum yapabileceğime inanıyorm bana bi tavsiyeniz varmı risk almaktan korkuyorm fakat kendi emeğimlede çalışmak istiyorm küçük bi yer olsn istiyrm saygılar

    1. Cem Pak

      Her girişime saygı duyarım ve desteklenmesi gerektiğine inanırım. Anladığım kadarı ile gıda sektöründe bir tecrübeniz yok. Korkularınızı yenmek ve daha iyi analiz yapabilmeniz için tavsiyem önce bu işlerin içinde bir süre çalışmanız olacaktır. En azından 6 ay kadar, mümkünse birden fazla işletmede. Tecrübe kazanmak için başkalarının parasını harcamak, kendi cebinizdeki harcamaktan iyidir.

      Bu sürede fikirlerinizin ve hesaplarınızın keskinleştiğini göreceksinizdir.

  9. NİMET TUFAN

    merhaba cem bey.kendi işimi yapma düşüncesi içersinde cafe restaurant tarzı bir yer açma isteğine kapıldım.insan ilşkilerimin güçlü olması ile beraber mali konulardada yetkin olduğumu düşünüyorum,ama başarılı olmak içinde ihtiyacım olan en temel bilgilere sahip değilim.bir cafenin menüsü nasıl belirlenir,fiyatlandırma nasıl olur,şef nasıl seçilir bu konularda yardımınızı istiyorum.franchising sistemi ile bayilik almak mı daha karlı olur,yoksa kendi markamızı oluşturmak mı?bilgilendirirseniz çok memnun olurum.şimdiden teşekkür ederim.

  10. aysun ayerdem

    merhaba cem bey ben mersinde yaşıyorum kısacası konuyu gireyim ben bir restorant açmak istiyorum şuan aşçılık kursuna gidiyorum işkurun sağladığı bir kurs açmak istediğin restorant hem yemek hem içki tarzında bir yer düşünüyorum bu işi yapabileceğime inanıyorum çok istekliyim sizden bir tavsiye beklıyorum vede kredi konusuylada ilgili olaraktan

  11. Ayça PAKSOY

    merhabalar cem bey,sitenizi ve yorumlarınızı gördüm ve benim gibi işletme açmayı planlayan birine çok yardımı olduğunu farkettim.Ben KOSGEB’ten uygulamalı girişimcilik eğitimi aldım ve mezun oldum yani bir işletme açmama bakıyor olay devletin vereceği hibe hakkına sahibim!İstanbulda yaşıyorum ve yapmış olduğum fizibilite sonucunda gıda sektörünün kar marjının daha yüksek olduğunu farkettim.Bu yüzdende cafe açmayı planladım.Fakat açmayı planladığım cafemin daha çok kahve üzerine olması hemfikrindeyim,bilirsiniz istanbulda çok fazla turist var ve onlar için kahve içmek bir ihtiyaç tabi sizinde belirttiğiniz üzere bizler içinde ayrı bir keyif!Ben bu işi başarabileceğimden eminim fakat sizin tavsiyeleriniz benim için çok önemli!lütfen en kısa sürede bana ulaşabilirmisiniz?Şimdiden teşekkürler…

  12. Burcu

    Merhaba Cem Bey,
    Beşiktaş ve Kadıköy civarındaki bulunan yiyecek,içecek dışında fal bakılan cafeleri bilirsiniz.Ben astrolog bir arkadaşımla içinde asrolojik bilgi verebileceğimiz(ücret karşılığı)bir cafe açmak istiyorum.Bu konuda alınması gereken özel izinler var mıdır diye hiçbir bilgim yok.Konuyla ilgili yardımcı olabilirseniz cok mutlu olurum.

  13. Cem bey bizim bodrumda kargı deve plajının en güzel sahilinde aile restoranımız var. Müşteri sıkıntımız yok ama daha az daha kaliteli müşteri kitlesine hitap etmek istiyoruz. Eskiden sezonluk açıyorduk son bir kaç senedir tam sene hizmet vermeye başladık ama zarar etmekten başka bir şeye yaramadı. Yıllardır hizmet veren bir işletmeyiz ama değişen şartlara ayak uyduramadık ve şu an mali konulardaki kontrolumüz nerdeyse yok garson çalıyormu dürüst mü çalışıyor kim ne kadar harcıyor hiç bir fikrimiz yok. El terminaleri gibi restoran otomasyon sistemine geçip düzgün bir otokontrol kurmak istiyoruz vede profesyonel yardım almak istiyoruz. Hiç bir şey yapamasak bile restoran işletmesi konusunda tecrübeli dürüst bir müdür işe almak istiyoruz ki bizim yapamadıklarımızı hayata geçirsin. Sizin yardımcı olabileceğiniz bir konu varmı profesyonel olarak? Bir kaç danışmanlık şirketi ilede görüşeceğiz bir kaç yerden fikir almak istedim. Bu konuda orta ve uzun vadede sağlıklı bir sistemin kurulabilmesi için gerekli yatırımı ve harcamayı yapmak istiyoruz. Teşekkürler

  14. uğur

    cem bey merhaba;öncelikle engin bilgilerinizi paylaşmanızdan dolayı çok teşekkür ederim bodrumda bi cafe işletmesi açmak istiyorum mekanın çevresi çok güzel deniz manzaralı yeşil alanı möevcut fakat güzel bir proje için çok para gerek az para ve iş yapar hale getirmek iiçin nerden başlamam gerek varımı yoğumu o dükknın tadilatına ve yapıma harcadım ve cefe işletmesi yapmak istiyorum dükkanın içinde okey gib masa oyunları dışarıda tavla ve nergile gibi sunumlar olmasını istiyorum ufak tefek yatırımlarla neler yapabilirim yardımcı olurmusunuz fikir açısından…lütfen

  15. murat albayrak

    iyi günler cem bey bende yurtdışında bir restaurant açmak istiyorum ama devletin veya diğer ajans kusuluşların teşvik amaçlı yardımlarını okudum bu konuda beni bilgilendire bilirmisiniz böyle bişe varsa nasıl faydalana bilirim

  16. yi günler cem bey bende yurtdışında bir restaurant açmak istiyorum ama devletin veya diğer ajans kusuluşların teşvik amaçlı yardımlarını okudum bu konuda beni bilgilendire bilirmisiniz böyle bişe varsa nasıl faydalana bilirim

  17. Cem Bey
    Merhabalar Güneyde Türk ve Avrupa yemeği üzerine Turistik 60 kişilik bir restorantım var.Mutfakta 1 aşçım + 1 aşçı yardımcısı+ 1 tabakçı +1 bulaşıkçı Serviste 3 garson +1 barmen +2 komi birde kasadaki eşimle müşterilerimi memnun ederek uğurlamaya çalışan bir işletmeciyim.Bilgisayar otomasyon pad lerle sipariş alımları gerçekleşiyor.Benim sorum garsonun aldığı siparişten sonra müşterilerim çok bekliyor tabiki ürün mutfaktan çıkmayınca servis panik oluyor bun hisseden müşteride huzursuz olarak bekliyor.Ben sipariş alımında ve ürünün hazırlanışında bana öğütleyebileceğiniz şeyler veyahutta bir sistem varmı diye merak ediyorum.İlginizden dolayı şimdiden teşekkür ederim

Leave a Reply