11
Oca
2023
0

Nedir bu Sorbe veya Sorbet veya Sorbetto ?

Sorbet dondurma dünyasında su, şeker, meyveler ile yapılan dondurmadır.

Sorbet günümüzde ise suya yapılan her türlü dondurma içinde kullanılır hale gelmiştir. Kavramların karıştığı bir dünyada yaşıyoruz artık. Bal döküp üstüne şeker ilavesi yoktur diyen bir dünya…

Türkçe de Sorbet’in karşılığı olmadığı için Sorbe diye bir kelime türeterek kullanıyoruz.

Sorbet ingilizce karşılığı ise (water-ice) sulu-buz dur.

Sorbette kelimesinin kökeni İtalyan kaynaklarında da yer aldığı gibi, şerbetten gelmektedir.

Bazen sorbetler hafif buzlu bazen de kremsi dokuda olabilirler.

Buzlu, meyve özlü, şekerli içecek olan şerbetin dondurma formunu kazanmış halidir diye hayel edebiliriz.

Sorbetler günümüzde hayvansal gıda içermez.

Sorbetler temelde vegandır.

Burada bir parantez açalım; vegan dondurma demek sorbet demek değildir. Ancak sorbetler veganlara uygundur. Yani salatalık üzerine vegandır diye vurgulamanın anlamı, ama vegan et yaparsanız buna vegan denmelidir. Sorbetlerde doğası gereği vegandır. Birde sütlü dondurmaların vegan formları olabilir ki bunlara vegan dondurma demek daha doğru olur. Vegan konusunuda ayrıca ele alacağız…

Sorbet genelde İtalya’da taze yapılır ve taze tüketilir.

Eski sorbet tarifleri yumurta beyazı içerirdi kıvam sağlamak için. Günümüzde ise kullanılmaz.

Sorbetler, gelato veya dondurmadan daha iyi serinletir.

Sorbetlerin daha iyi serinletmesinin sebebi ağız içinde ısı transferinin sorbetlerde, dondurmaya kıyas ile daha hızlı gerçekleşmesidir.

İtalya’da bir numaralı sorbetto limondur. Dünya genelinde ise çilek sorbet başı çeker.

Sorbetler genelde %20-%50 arasında meyve veya meyve suyu içerir.

Sorbetler de şeker ise %20 – %30 aralığında değişir. Buna meyvenin kendi şekeri de dahil.

Sorbet yazın için mükemmel serinleticidir. İştah açıcı veya küçük tazeleyiciler gibi de yemek aralarında kullanılır.

Şahsi görüşüm ile sonlandıralım. Bence iyi bir sorbet dokusu hafif buzlu olandır. Bunun aksine insanların genelde sevdiği sorbet dokusu ise yumuşak ve pürüzsüz olan. Şu lafı kötü bir özellik gibi çok duyar “buz buz olmuş” veya “buz yer gibiydi”. Tercihlere saygı duyarım ancak water-ice mixture’dan buz değilde ne çıkmasını bekliyordunuz diye de sormadan edemem…

0

You may also like

2024 Yılı Belirsizlikler İçinde Göreceli Fırsatlar
İlk Defa Dondurma İmalathanesi Kurarken…
Gelecekte Dondurma Dükkanı Açmak İçin Bugün Yapmanız Gerekenler
Dondurma Kaşığı – Dükkanı Açarken Hangi Kaşık Kullanılmalı?

Leave a Reply