Restoran işi dışarıdan bakıldığın çok basit bir düzeni varmış gibi görülür. Aslında yemeği pişirip sonra satmak ne kadar zor olabilir ki? diye düşünüyorsanız, çoğu restoran açılıp kapanıyor, neden sadece birkaç yer ayakta kalabiliyor diye kendinize sormalısınız.

Eğer restoran açma konusunu biraz düşündüyseniz, ayakta kalanların neden ayakta kaldığını da eminim hemen sayabilirsiniz. Fiyatlar iyi, hizmet güzel, porsiyonlar doyurucu, dükkanın yeri iyi zaten gibi şeyleri iş yapma nedeni olarak sayarsınız. Birde ? o marka zaten? dediğimiz zamanlar olur ki bence en favori laf budur.

Peki bir restoranın neden iyi iş yaptığını saydınız, siz bunları nasıl sağlayacaksınız? Yatırım yapmadan önce kendinize sorun?

1. Neden Size Müşteri Olacağız

Köfte, makarna, döner, tavuk, kek, pasta vs? Her ne yaparsanız yapın neden size müşteriler gelmeli. Yapacağınız yatırımın buna somut sebepler sunması gerekir. Bu sebeplerden biri ana sebep(rekabetçi sebep) olacaktır. Rekabetçi sebep diğer (destekleyici sebeplerle) besleniyor mu bunu sormalısınız.

Rekabetçi sebep size neden gelineceğidir. Destekleyiciler sizin farkınızı sağlamlaştıran, müşteri için yarattığınız değeri bozmayan ve arttıran işlerdir.

Örnek:

Diğer bütün işletmelerden farklı bir menü sunacaksınız. (Rekabetçi Sebep).

Fiyatlar ikame işletmelerden fazla olmayacak.(destekleyici sebep)

Sunumlar daha renkli ve eğlenceli olacak.(destekleyici sebep)

Bu sebeplerden insanların tekrar tekrar size gelmesi gerekmektedir.

2. Beğendiğiniz İşletmeleri Yakalayın

Bu izleme işlemi sadece oturum bakmak olmamalı. İzlediğiniz işletmenin neyini beğeniyorsunuz, servis, sunum, ambiyans, ışıklandırma vs? neyini beğeniyorsanız bunları gözleyin, not alın ve neden iyi olduklarını yazın. Sonra kendinize ben aynısını nasıl yaparım diye sorun. Çözümünüz açık ve uygulanabilir olmalı.

Bu çalışma sizin hata yapma ihtimalinizi azaltacaktır. Aynı zamanda beğendiğiniz konularda nasıl en az rakipler kadar iyi olabileceğinizi düşünmeye sevk ettiği için yeni çözümler bulacaksınız. Onları geçemeyebilirsiniz ama yakalamanız gerekir.

3. İş Planı Olaması Gerekir

Çoğu zaman yatırım yapmak istediğimizde, bir an önce yapsak da olsa deriz. Kendimize göre başarılı yanlarımızı hayal eder ve işe girişiriz. Peki ya plan? Bizler planı pek sevmiyoruz. Bu sebepten yapılan işler, içlerinde büyük fikirlerde barındırsa, cılız işler olarak kalıyor.

İş planınızı oluşturmak nerede zayıf olduğunuzu görmenizi sağlar. Aynı zamanda işleri sıraya koyduğunuzdan yol haritası da olur. Aklınızda yapacaklarınızı sıralayın. Pazarlama,üretim,idare olarak basitçe olayları ayırabilirsiniz. Pazarlamada, ne yaparak satışlarınızı yönetip, arttıracaksınız. Üretimde, ürün standardını ve üretim sürecini nasıl bütün gün sağlayacaksınız. İdare de ise satın alma, personel vs? gibi konularla nasıl ilgileneceksiniz.

Siz ilgilenmeyecekseniz ve bunu sizin için başkaları yapacaksa. Bunu kimin, nasıl yapacağı açıkça sunulmalıdır.

4. Rest Çekmeyin

Pokerde rest çekmek, önünüzdeki bütün pulları ortaya koymaktır. Son paranızla restoran işine girmek tehlikelidir. Size ticaretin tehlikelerinden vs? bahsetmiyorum. Restoranlar açıldıktan sonra her zaman masraf çıkarırlar. Açıldığı anda kazanmaya başlayacak diye ucu ucuna hesap yapıyorsanız, daha küçükten başlayın. Bir masadan bile kocam restoran olmuş çok yer bilirim. Restoran işini en heyecanlı yapan yanı da budur, 1 masa bile ileride dükkanlar olarak büyüyebilir.